Single post

AK-47

AK-47, eller Kalashnikov som den ibland även kallas, är världens mest kända och använda automatkarbin. Vapnet har tillverkats i över 100 miljoner exemplar som sålts världen över. Det var den sovjetiska vapeningenjören och pansarvagnsbefälhavaren Michail Kalasjnikov som 1947 tog fram AK-47:an. Han inspirerades till stor del av tyskarnas Sturmgewehr 44, som brukar klassas som världens första moderna automatkarbin. Två år senare började AK-47:an användas av den sovjetiska armén.

AK-47:an blev väldigt populär tack vare att den var robust, billig och lätt att hantera. Det har gjort att vapnet används flitigt av både militärer, gerillagrupper, terrorister och gängkriminella. AK-47:an har ammunition av kaliber 7,62 x 39 millimeter och det går att ställa in vapnets avfyrning på antingen automateld eller patronvis (ett skott i taget). Räckvidden är upp till 600 meter.

AKM

Det har genom åren kommit flera förbättrade och modifierade versioner av AK-47:an. I slutet av 1950-talet togs till exempel AKM (Automatkarbin modifierad) fram av Sovjetunionen, som en vidareutveckling av Kalasjnikovs populära AK-47:a. AKM har samma kaliber som AK-47 men har bland annat försetts med en rakare kolv samt knivbajonett med så kallad balja, som kan användas för att klippa taggtråd. Tack vare fler stansade delar är AKM dessutom lättare än sin föregångare.

AK-74

En annan variant är AK-74 som togs fram 1974 och använder sig av den nya kalibern 5,45 x 39 millimeter. Jämfört med AKM stegrar den sig inte lika lätt vid avfyrning av automateld.

AKS-74U – Usama bin Ladins favoritvapen

1979 kom AKS-74U, som känns igen på sin kortare pipa. Tillverkningen av den lades dock ner redan året efter, men AKS-74U blev känd bland annat genom att Usama bin Ladin brukade posera med vapnet vid sin sida på fotografier och videoklipp.

Populär som replika

Även personer som normalt inte är så insatta i vapen brukar snabbt kunna känna igen en AK-47 på grund av dess karaktäristiska design. Den är dessutom väldigt populär även som soft airgun, som kan vara väldigt lik originalvapnet till utseendet. Vem som helst kan i princip köpa en sådan AK-47-replika som soft airgun för ett par tusenlappar, inklusive frakt på någon hundring. Rent juridiskt är dock en soft airgun att likställa med ett luftgevär och man måste därför vara mist 18 år för att få köpa en.

Kopierades av bland annat Finland

Flera länder har tagit fram egna varianter av den populära AK-47:an. Bland annat i Kina, Nordkorea och det forna östblocket. I Finland har man också utvecklat en egen variant av AK-47:an som heter 7,62 RK 62, där RK står för “rynnäkkökivääri” (stormgevär på finska). Vapnet utvecklades av den finske ingenjören Lauri Oksanen och har samma kaliber som AK-47:an, då den typen av ammunition visade sig passa bra för finska förhållanden. Den israeliska militären kopierade sedan i sin tur Finlands 7,62 RK 62 för att ta fram sina automatkarbiner av modell Galil.

theme by teslathemes
tesla