Single post

Allt du behöver veta om att inneha vapen

Gevär och andra vapen är något som du i Sverige behöver ha tillstånd för att få inneha, det är alltså inte bara för vem som helst att köpa en puffra och ta med sig hem I denna artikel kommer vi att gå igenom vad som krävs för att du ska få inneha gevär och vapen.

Krav för att äga ett gevär och andra vapen

För att få ha vapen hemma måste du ha en så kallad vapenlicens. Dessa gäller för vapen som är till för bland annat, jakt, vapensamling eller målskytte. Det finns också olika regler när det kommer till inlämning av vapen, förvaring av desamma liksom transport och införsel och utförsel av vapen.

För att få ett vapentillstånd så måste du ansöka om det. Det första kravet är att du ska ha fyllt 18 år, men vissa undantag finns; du ska vara skötsam och laglydig och du måste kunna intyga på ett säkert sätt varför just du ska få inneha ett vapen.

När du köper ett vapen från en privatperson så kommer du att behöva skicka in säljarens egna orginallicens och din ansökan om att få inneha ett vapen. Om du inte skickar in säljarens orginallicens så hindrar det polisen att vidare handlägga din ansökan om att få inneha ett skjutvapen. Ansökan om vapenlicens gör du hos polisen eller på polisens hemsida.

När du fått en vapenlicens

När du ska transportera ett vapen så måste du, enligt lag, ha med dig din vapenlicens. Det kan till exempel vara om du ska transportera ditt vapen till målskytte eller till jakt samt andra fritidsaktiviteter. Det är viktigt att du har koll på var du har din vapenlicens och när du fick den, då du kan behöva visa upp den vid vissa tillfällen, inte minst för polisen.

theme by teslathemes
tesla