Single post

Att köpa vapen

Om man är jägare eller liknande kan man ha ett stort behov av att köpa ett eget vapen. Det kan också vara så att man tävlar i sportskytte och då behöver ett vapen för att kunna tävla. Men hur går det egentligen till att köpa vapen och vilka krav finns?

Krav på vapenköparen

När man ska köpa ett vapen ställs det en hel del krav på vapenköparen. Denne ska för det första ha ett bra skäl till varför denne behöver ett vapen från första början. Om vapnet ska användas för till exempel jakt krävs det att personen har tagit jägarexamen och dessutom ska det finnas en vapenlicens. Det krävs också att man har en bra och lämplig förvaring till sitt vapen oavsett vad det ska användas till.

Vad kostar ett vapen?

Vapen finns i flera olika modeller och prisklasser. På begagnatmarknaden kan man finna äldre jaktvapen för bara några tusenlappar. De är ofta fullt fungerande men de har ofta inte samma moderna finesser som de nyare vapnen. För en nybliven jägare duger de dock mycket gott. För ett helt nytt tävlingsvapen kan man få betala tiotals tusen kronor. Det går ofta att ordna olika typer av lån eller krediter för vapenköpet och det gör att man inte behöver lägga ut hela beloppet på en gång. Det man som vapenköpare behöver tänka på är att vapen oftast tappar i värde direkt efter köpet. Om man bestämmer sig för att byta vapen eller bara för att sälja vapnet bör man alltså inte förvänta sig att få igen de pengar man har lagt ut.

Handla med vapen

Det finns i dag inte lika många vapenbutiker i Sverige som det fanns för några tiotals år sedan. Det beror bland annat på att reglerna för vapenförvaring och försäljning blivit allt striktare. Om man ska få sälja vapen krävs det en hel del. När man har ordnat alla tillstånd och liknande kan man börja titta på hur man vill ordna sitt företag. Innan allt är klart kan man fakturera via till exempel tjänsten Frilans Finans och börja sälja. Det finns dock inte några krav på att man ska kunna erbjuda fakturaköp, utan det är bara en extra service för kunden.

Vapenlagar

I Sverige finns det en hel del vapenlagar som ska följas. Det är viktigt att tänka på att man har koll på dem om man ska köpa ett eller flera vapen. I lagarna står det nämligen om hur vapen ska förvaras, hur de ska transporteras med mera. Om man inte följer lagarna, av okunskap eller glömska kan man rent av bli av med sina vapen. Dessutom kan man bötfällas eller hamna i fängelse beroende på hur allvarliga förseelserna är. Det är alltså bäst att ha koll på reglerna.

theme by teslathemes
tesla