Single post

Jaktvapen och vinter

Det finns många som gillar att jaga på vintern. Men det kan innebära en hel del nackdelar, inte bara för djuren man jagar. Om man använder gevär eller pistol kan mycket hända som gör att man inte skjuter så bra som man tror. I den här artikeln tar vi upp en del av de här sakerna.

Snö i pipan

En av de allra vanligaste sakerna jägare råkar ut för på vintern är att det kommer in snö i pipan. Det kan till exempel hända om man går under ett träd och det ramlar ner snö i pipan. Det här kan orsaka flera problem. Om mycket snö ramlar ner och man inte märker det kan en propp bildas i pipan. Det kan leda till att ett skott inte går av som man tänkt. Om man har otur och proppen sitter mycket hårt kan det leda till att pipan sprängs med allvarliga personskador som följd.

Halka

Ett annat vanligt problem är halka. Ofta används snöblad och ATV för att ploga i skogen och det plogade området kan bli mycket halt. När man står med sitt gevär och siktar mot ett djur får man inte halka. Om det blir en rekyl är det mycket lätt att tappa fotfästet vilket gör att man lätt ramlar. Det kan sluta med ett skadeskjutet vilt eller personskador. Dessutom kan geväret gå sönder.

När kulorna går snett

När det är riktigt kallt är det också så att varken geväret eller ammunitionen fungerar riktigt så som man är van vid. Det kan antingen vara så att kulorna går högre, lägre eller kanske får högre fart. Om man inte smörjt sitt gevär och skött om det ordentligt är risken också stor att kulan fastnar eller att det går trögt att ladda om. Det kan vara viktigt i en situation om ett djur skadeskjuts eller om någon blir anfallen av ett rovdjur eller liknande.Det gäller att ha koll på sina saker.

Frusen jägare

När en jägare står där med sitt gevär är det också mycket viktigt att se till att man inte blir allt för frusen. En jägare som fryser börjar skaka och det går inte att hålla geväret stadigt. Under vintern bör man inte stå och sikta för länge. Det kan istället vara klokt att röra sig lite tyst på stället, eller att helt enkelt gå i drev. Då kan man sakta gå framåt och njuta av skogen samtidigt som man håller sig varm. Det allra bästa är om man kan gå på ett slätt fält eller liknande. På så sätt är risken minimal att någon halkar, trampar snett eller liknande. Även på fälten kan det finnas djur som ligger och vilar och som inte syns med blotta ögat på lite håll.

theme by teslathemes
tesla