Single post

Skytte och hörsel

Det kommer antagligen inte som någon överraskning att höga ljud kan skada hörseln. Det här är dock en sak många inte tänker på. Jägare och personer som håller på med skytte i olika former är två kategorier som många gånger skjuter och inte tänker allt för mycket på att de faktiskt kan ta skada. Men hur kan man skydda sin hörsel i samband med jakt, skytte och annan vapenhantering?

Hörselkåpor

Ett alternativ som skyddar hörseln är hörselkåpor. De finns i flera olika modeller och storlekar. Även små barn kan ha specialtillverkade hörselkåpor och det ser man ofta på till exempel konserter. I dag finns det till och med hörselkåpor som kan kopplas till en radio eller till jaktradion. Det betyder att man kan höra sin musik, eller sina jaktkamrater trots att man har hörselskydd.

En sak som kan vara lite besvärlig är att hörselskydden är lite utstickande utanför öronen. Om man skjuter med gevär ska det upp på axeln och sedan stöds kinden mot geväret. Om man har en hörselkåpa på sig kan det vara svårt att få geväret på plats och risken finns att geväret slår av kåporna så att de trots allt inte gör någon nytta. En fördel är att hörselkåporna ger ett extremt gott skydd. Om de alltid ligger tillsammans med vapnet är det lätt att komma ihåg dem.

Om hörseln skadas

Ibland kan det vara så att hörseln tar skada. Man kanske inte märker av det på en gång. Ibland är det så att man bara märker av lite svagt ringande och sedan känns allt bra igen. Det här är faktiskt ett varningstecken. Om man en gång har hört det här ringandet och det avtar igen är det ett tecken på att hörseln har tagit skada. Om öronen utsätts för samma saker flera gånger kommer man till slut att få svårt att höra. Ett annat alternativ är att man drabbas av tinnitus. Då kommer man hela tiden att höra ett pipande eller ringande ljud i öronen.

Om man har fått en hörselskada kan man inte göra den ogjord. Man kan sätta in en hörapparat för att kunna höra lite bättre. Om man har drabbats av tinnitus kan man inte ta medicin för att få ljudet att sluta. Om man tycker att det är svårt att sova kan ett par bra hörlurar med musik i gör att man lättare somnar in.

Öronproppar

Om man inte upplever att man kan hantera vapnet på ett säkert sätt kan också öronproppar vara ett bra val. De ger inte fullt lika bra skydd och de kan inte kopplas till exempelvis en jaktradio. Nackdelen är att de kan ramla ur och några får också problem med skav efter att ha använt öronproppar.

theme by teslathemes
tesla