Single post

Världens mest använda automatkarbiner

Bland världens militära styrkor är automatkarbinerna deras vapens motsvarighet till vad potatisen eller pastan är för maten. Det är den vapentyp som de flesta i de väpnade styrkorna utrustas med och de vapen som erbjuder mest mångsidighet.

Innan listan ska vi förtydliga vad som i det här fallet avses med automatkarbiner. I det här sammanhanget syftar vi på vad som på engelska oftast kallas för “assault rifles”, en definition som utesluter vapen av kraftigare kalibrar, på engelska kallat “battle rifles” (i ordet automatkarbin kan båda typerna av vapen ingå).

Har du jakt- eller vapenlicens men inget vapen? Det kanske inte vore helt friskt, och med det menar vi att det vore väldigt kul, men du kan låna pengar hos Zmarta för att ha råd med en egen bössa.

AK-47

Om du ber någon som inte är det minsta intresserad av vapen att teckna ett ur minnet är det stor chans att teckningen kommer likna en AK-47. Konceptet till världens mest spridda vapen inspirerades av Nazitysklands Sturmgevehr 44 och är föregångaren till AK-74 som används av ett flertal arméer i länder som ingick gamla sovjet än idag. Det är långt ifrån den bästa automatkarbinen som tillverkats, men vad den saknade i teknisk prestanda tog den igen i ren tålighet. Inte minst visades detta när USA stred i Vietnam under 60- och 70-talen. Det kommunistiska Nordvietnam var med sina AK-47:or betydligt bättre rustade för djungeln än vad deras amerikanska kollegor var som stred med hypermoderna M16.

M16

M16 är vid sidan av AK-47 den kanske mest välbekanta automatkarbinen av dem alla. Debut gjorde den under 60-talet och första gången som karbinen användes på bred front i en väpnad konflikt var av USA under Vietnamkriget. Det blev en skakig start där den, för sin tid, högteknologiska karbinen drabbades av mängder av problem i de djungelförhållanden som rådde i det sydostasiatiska landet. Det stod snabbt klart att M16 inte trivdes särskilt bra i sällskap med vatten och jord. Det hände tämligen ofta att karbinerna låste sig i det fuktiga vädret. Det ledde emellertid till att USAs armé tog fram uppdateringar och på sikt blev även M16 en av världens mest säkra vapen inom sin kategori.

Galil

Automatkarbinen Galil utvecklades i Israel i slutet av 1960-talet. Vapnet var inspirerat av finska M62 och användes av Israels armé mellan 1972 till tidiga 90-talet. Än idag används det här vapnet av militärer i fler än 30 länder runt hela världen, det säger i alla fall någonting om kvaliteten på den här designen. På det stora hela påminner Galil om ryska Kalashnikov AK-47 men är byggd med ett system som ger den här bössan mindre rekyl. Eftersom designen blev så framgångsrik gav den upphov till en hel serie automatkarbiner.

theme by teslathemes
tesla